dijous, 3 de novembre del 2011

Artistes Convidats al Suís. Mariona Millà

El cicle d’Artistes Convidats al Suís ha estat inaugurat per l’artista Mariona Millà.

Superant la indolència que produeix un dia en el que la pluja era protagonista, a l’hora indicada es van aplegar al Suís una vintena de persones, totes interessades en la vida i obra de l’artista convidada.

La Carme Membrado, patrocinadora i mecenes d’art, va donar la benvinguda als assistents per, tot seguit, cedir la paraula a la Maite Batalla, directora de l’Art al Suís, qui, molt entusiasmada, amb unes sentides paraules va donar per inaugurat el cicle  presentant la Mariona Millà.

L’artista convidada té molta experiència, tant en la seva habilitat com a pintora com dissertant sobre tot allò relacionat amb l’art. Envoltada de diferent material, com ara algunes il·lustracions d’obres seves publicades en una bona quantitat de llibres i un ordinador portàtil connectat a un projector, iniciava la seva intervenció parlant dels orígens de la seva vocació.

La Mariona Millà va tenir la sort de néixer en el si d’una família relacionada amb l’art de les lletres i el teatre, respirant des de ben petita els efluvis artístics i culturals que es desprenien de la llibreria que regentava el seu pare Lluís Millà i Reig (1921-2005), conegut llibreter, editor i arxiver teatral; ubicada al carrer Sant Pau de Barcelona i que ara condueix amb bona mà el seu germà Lluís. Ella aprofitava el material enretirat de les velles cobertes dels llibres per a dibuixar tot el que se li posava pel davant, mentre escoltava les tertúlies que es portaven a terme a la llibreria, quasi amb clandestinitat, enriquint-se com a artista i com a persona.

De formació acadèmica en Pintura i procediments murals - Arts Aplicades i Oficis Artístics (Escola Masana), 1970/75. Disposa de la tècnica que li permet treballar amb diferents materials que barreja en las seves obres amb mestratge. Va abandonar aviat el realisme academicista per a introduir-se en el món de l’expressionisme, “buidant els budells”, com ella diu, per a construir un món màgic ple de colors.

Sèries sobre teatre, món humà, hedonisme, paisatge nocturn, mitologia, bestiari, gastronomia, etc. composen una obra que no deixa indiferent, que és del que es tracta en qüestions relacionades amb l’art. Les seves composicions es troben arreu del món, com a rastres que ha deixat escampats en els seus inspiradors viatges per diferents països i continents.

Projectant a la pantalla de l’Art al Suís algunes de les seves obres més representatives, ha anat desvetllant allò que la seva ànima transmet a les mans per crear, ja sigui en la seva obra pictòrica com en peces ceràmiques policromades o joies.           

Però la tasca de la Mariona no es limita a la creació plàstica directa. És també autora del llibre “Viatge per la pintura”, prologat per Sebastià Serrano (lingüista, escriptor i Creu de Sant Jordi 2003), en el que acompanya de la mà al lector per a mostrar-li els secrets de la pintura, des de les que feien els humans de les cavernes fins a la interpretació de complexes obres d’autors contemporanis com Antoni Tàpies.

Finalment, la Mariona porta a terme, des de fa 40 anys, una tasca docent. Avui com a divulgadora dels temes relacionats amb la pintura i les seves especialitats. Dóna conferències i xerrades sobre tècniques i és professora en diferents cursos entre els que destaquen els que es porten a terme a la Casa Elizalde i a la Casa Golferichs de Barcelona. Properament impartirà també un curs divulgatiu a l’Art al Suís de Sabadell sota el títol “Com entendre un quadre”, que va adreçat a tothom que tingui la sensibilitat necessària per a emocionar-se amb una obra d’art pictòrica, independentment de la seva relació amb la pintura.

La Mariona Millà transporta dins un currículum que ompliria moltes pàgines i moltes hores d’inesgotable conversa. Va ser una hora i mitja molt ben aprofitada, que va passar com un sospir, i estic segur de que tothom va sortir enriquit d’aquell acte.

Moltes gràcies Mariona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada